Välkomna till oss!

Med anledning av Coronaviruset vill vi förtydliga att GHP Idrottscentrum endast bedriver planerad sjukvård. Det innebär att vi inte tar emot eller behandlar patienter med smittsamma sjukdomar. Vi är mycket noggranna med att upprätthålla en säker miljö, fri från smitta för dig under din behandling.

Om du skulle få tecken på infektion såsom luftvägssymtom, hosta, eller feber ber vi dig att kontakta oss per telefon 08-557 667 50

Victor Rask

25-åringen Victor Rask var en del av Tre Kronors Guldlag i Köln 2017. Född och uppvuxen i Leksand spelade Victor en säsong i Leksands a-lag innan han åkte över som 17 åring till juniorligan i Canada och WHL. Victor var också med och tog JVM Guld i Calgary när han bodde i staden, dock missade han efterföljande guldfest hemma i Stockholm och framför hela svenska folket då han var tvungen att stanna kvar i Calgary och spela match bara någon dag efter.

Hur är det att så ung åka över själv till ett annat land, lära sig en ny kultur, nytt och dessutom kunna prestera och tävla på högsta nivå?

Det gick bra, engelskan har vi svenskar med oss ganska bra från början och jag hade varit iväg mycket till Canada och USA sedan tidigare med olika landslag. Så det kändes bra från början och mina två år som junior i WHL och Calgary är två av de roligaste åren jag har varit med om. Det var mycket nytt så klart, men det mesta var bara roligt. Sen är hockey alltid hockey, där är det bara att köra.

Hur kom du i kontakt med idrottscentrum?

Jag växte ju upp i Leksand och redan där lärde jag känna ”Pliggen” som då var lagläkare i klubben. Det har alltid funkat bra mellan oss så när jag kom hem får Canada efter första säsongen så ringde jag upp ”Pliggen” för att kolla om han kunde hjälpa mig under sommaren. Fördelen med ”Pliggen” är ju att han inte bara är en läkare utan själv har deltagit i OS både som tränare, läkare och aktiv.

Hur länge har ni jobbat ihop?

Vi har tränat ihop i 8 år nu och jag känner att jag varje år tar nya steg och utvecklas. Många andra som kommer hem på sommaren gillar att köra ihop för att motivera sig men jag tycker det är ganska skönt att bara behöva koncentrera mig på mig själv under sommaren och släppa själva hockeyn lite. Därför passar det väldigt bra med upplägget som jag har med Idrottscentrum. Jag kan dels vara hemma i Leksand en del och köra efter vår träningsplan. Men jag är också en hel del i Stockholm hos ”Pliggen” och tränar och stämmer av.

Är du ledig något under sommaren eller är det träning sommaren ut?

Denna sommaren har varit lite speciell då jag opererade mig efter en skada jag fick i slutet av förra säsongen i axeln. Jag började semestern med att vara helt borta från normal träning i en månad och fick bara köra rehab. Men efter en vanlig säsong brukar jag vara ledig i 3 veckor direkt efter säsong och kanske något extra mitt under sommaren.

Hur lägger ni upp träningen inför en normal sommar?

Den förebyggande träningen är ju väldigt viktig. ”Pliggen” pratar mycket om att kunna köra på och att vara noggrann för att man ska kunna hålla en hel säsong och maximera sin karriär. Därför är det viktigt att man ser till att man är lite ledig i början av sommaren så att man verkligen kan fokusera på att bygga upp sig inför säsongen sen. Det är viktigt att man gör allt ordentligt, speciellt på sommaren då man bygger upp sig inför säsongen. I sommar har jag som sagt haft lite extra fokus på att stärka upp min axel.

Vad är det som gör att du kommer tillbaka till ”Pliggen” och idrottscentrum år efter år?

Pliggen är så pass smart i sin träning, han tänker väldigt mycket och har väldigt mycket tankar om hur man kan träna och utvecklas. Sen har vi kört ihop nu under 8 år och har byggt upp ett förtroende för varandra, jag känner att jag blir starkare och starkare för varje år.

Förändrar man upplägget mycket när man blir lite äldre?

Nu när jag har haft problem i axeln så får man förändra en hel del. I sommar var jag ute och cyklade en hel del. Det har även blivit mycket löpning på träningstid som jag i normala fall hade lagt i gymmet. Annars har vi inte ändrat så himla mycket under åren än så länge då jag inte riktigt har kommit upp i åldern på det viset. Jag är 25 nu och har förhoppningsvis 10 år kvar i NHL om jag sköter min träning bra och klarar mig ifrån skador.

Chris Chellios spelade väl till han var 45 år i NHL. Tänker man på hur långt man har kan ha kvar redan nu?

Nej det tycker jag inte. Spelet har förändrats så mycket från när han spelade. Allt går mycket snabbare nu så tror det är svårare att kunna hålla sig på toppen så länge som han gjorde. Men man hoppas ju på att kunna hålla på så länge som möjligt, därför är också sommarträningen med ”Pliggen” och Idrottscentrum så viktig. Att man håller sig frisk och förebygger skador för att kunna orka spela en hel säsong.

Ni spelar minst 82 matcher varje säsong, tröttnar du aldrig på hockeyn?

Nej, jag lägger bort hockeyn ganska bra på sommaren och fokuserar bara på fysträningen, så när man sen kommer tillbaka är man rejält taggad på att få spela igen.

Vad är viktigast i träningen för att orka med en hel säsong?

Allt är viktigt, men att ha en bra kondition är väldigt bra så att man orkar, 82 matcher är rätt slitsamt på kroppen. Det gäller verkligen att komma vältränad till säsongstart för under säsongen spelar vi så många matcher, då blir det inte jättemycket hård träning. Utan då handlar det mycket om att bara underhålla kroppen, därför är tiden på sommaren med Idrottscentrum helt avgörande.

Vad är en typisk, vanlig förslitningsskada?

Ljumsken får många problem med, men jag tränar på bra varje sommar och försöker underhålla kroppen under säsong så jag har inte haft så mycket problem där ännu, men det kan komma lite med åldern också.

Hur mycket mer kan du utvecklas fysiskt?

Snabbare kan jag bli, och det har jag jobbat hårt på senaste åren då det krävs när hockeyn har blivit så mycket snabbare, så där måste man hänga på. Jag har allt varit lite långsam på skridskorna första 2–3 skären så det är något jag jobbar extra på, spänst och snabbhet.

Hur tar man sig vidare mentalt efter en svårare skada som du fick i slutet av förra säsongen`? Tar det en tid innan man kan lita på att axeln håller eller är det bara att köra?

Jag har varit igenom en liknade operation på andra axeln tidigare så kände ingen oror direkt utan litar på att det håller om jag gör min rehab ordentligt och inte slarvar.

Ni hade en tuffare säsong förra året, vad tror du om året?

Jag tror det kommer bli bra, vi bytte ägare förra säsongen och har även bytt tränare. Fått in en del nya spelare som passar in bra i gruppen, vi har ett bra lag som jag tror på. Det känns som att vi har fått en liten nystart. Jag tror verkligen att vi tar oss till slutspel, vi har ett ungt lag där alla blivit lite äldre och har en intressant spets i bland annat Sebastian Aho som är en blivande superstjärna.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.